Αυτά είναι τα top tips για να κινηθείς σωστά όταν ψάχνεις δουλειά!

pexels.com / Photo Credit: rawpixel.com

Η αποφοίτηση από το κολέγιο και η είσοδος στην αγορά εργασίας είναι μια συναρπαστική αλλά και σημαντική στιγμή, που πιθανότατα να σου αλλάξει την ζωή. Θα έχεις αρκετές καινούριες αποφάσεις να πάρεις, αφού η αναζήτηση μιας δουλειάς δεν είναι κάτι εύκολο.

Το πιο σημαντικό είναι να μην αγχωθείς και να έχεις ένα σαφές σχέδιο δράσης για το πώς θα ξεκινήσεις την επαγγελματική σου καριέρα.

Εμείς ψάξαμε και μέσα από αυτό το άρθρο σου παρουσιάζουμε κάποια tips και συμβουλές, έτσι ώστε όταν ενταχθείς στην αγορά εργασίας, να είσαι όσο πιο αποτελεσματικός γίνεται!

Δες όλες τις Θέσεις Εργασίας και Πρακτικής Άσκησης στην Κύπρο στο StudentLife Jobs!

Δες πιο κάτω τα tips όταν θα μπεις στην αγορά εργασίας!

1Κάνε την έρευνα σου

pexels.com / Photo Credit: rawpixel.com

Όταν ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας, θα πρέπει να κάνεις μια έρευνα σχετικά με την καριέρα που θες να ακολουθήσεις. Κάποια ερωτήματα που μπορείς να απαντήσεις καθώς κάνεις την έρευνα σου, αλλά και εντοπίζεις κάποιες θέσεις εργασίας είναι:

  • Ποιες θέσεις εργασίας χρειάζονται το πτυχίο σου;
  • Ποιες είναι οι προοπτικές ανέλιξης;
  • Σε ποιες βιομηχανίες και εταιρείες ενδιαφέρεσαι να εργαστείς;
  • Ποιες δεξιότητες απαιτούνται για τις θέσεις που σε ενδιαφέρουν;
  • Ποιος είναι ο τυπικός μισθός για αυτές τις θέσεις εργασίας;

2Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες

pexels.com / Photo Credit: mentatdgt

Παρόλο που δεν πρέπει να αλλάξεις τους στόχους σου, θα πρέπει να έχεις μια ρεαλιστική προσέγγιση. Πολλοί απόφοιτοι που δεν έχουν ερευνήσει τον τομέα τους, περιμένουν να ξεκινήσουν αμέσως σε μια δουλειά με έναν υψηλό μισθό. Όπως όλοι, θα πρέπει να ξεκινήσεις από χαμηλά και έπειτα να χτίζεις την καριέρα σου για να πετύχεις τους στόχους που έχεις θέσει.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δουλεύεις σκληρά και να βελτιώνεις συνεχώς τις δεξιότητες σου. Καλό θα ήταν να δεις τον εαυτό σου από την μεριά του εργοδότη. Αυτό θα σε βοηθήσει να αξιολογείς αντικειμενικά την δουλειά σου, αλλά και να καταλάβεις τι χρειάζεται για να πάρεις την προαγωγή ή την αύξηση που θες!

3Όρισε ουσιαστικούς στόχους αναζήτησης εργασίας

pexels.com / Photo Credit: rawpixel.com

Βάλε καθημερινούς στόχους όταν αναζητάς εργασία, για να σε βοηθήσουν να εκπληρώσεις τον ευρύτερο στόχο σου, που είναι να βρεις την ιδανική θέση μέσα από την έρευνα που έχεις πραγματοποιήσει. Οι καθημερινοί στόχοι σε βοηθούν να είσαι πιο οργανωμένος και να χρησιμοποιείς αποτελεσματικά τον χρόνο σου. Η τεχνική αναζήτησης εργασίας “15-10-2” είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος για να βρεις με επιτυχία την θέση εργασίας πιο γρήγορα.

Η συγκεκριμένη τεχνική, απαιτεί την εξεύρεση 15 πόρων, την πραγματοποίηση 10 επαφών και την πραγματοποίηση 2 επαφών πρόσωπο με πρόσωπο κάθε μέρα με άτομα στο δίκτυό σου ή με τους πιθανούς εργοδότες σου. Καθώς ορίζεις μετρήσιμους στόχους όπως αυτοί, είναι σημαντικό να αξιολογείς την πρόοδό σου. Μπορείς να γράψεις τους στόχους σου και να τους μοιραστείς με έναν Job Coach που μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τους στόχους αναζήτησης εργασίας.

Δες όλες τις Θέσεις Εργασίας και Πρακτικής Άσκησης στην Κύπρο στο StudentLife Jobs!

4Ψάξε για ευκαιρίες δικτύωσης

pexels.com / Photo Credit: Helena Lopes

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις μόνο την αναζήτηση εργασίας. Η είσοδος σου στην αγορά εργασίας ως απόφοιτος είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη δικτύωση και ήδη διαθέτεις ένα μεγάλο δίκτυο συνδέσεων που ίσως δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει. Οι φίλοι, η οικογένεια, οι συμμαθητές, οι καθηγητές και οι συνδέσεις των κοινωνικών σου μέσων είναι σημαντικοί πόροι για τη δικτύωση.

Σκέψου αν γνωρίζεις ήδη κάποιον που εργάζεται στη βιομηχανία, στην εταιρεία ή στη θέση που σε ενδιαφέρει. Πάρε τον χρόνο να δημιουργήσεις τις επαφές σου και να χτίσεις νέες σχέσεις με τους ανθρώπους με τους οποίους συνδέεσαι. Στις επικοινωνίες με τα άτομα στο δίκτυό σου, να είσαι σαφής σχετικά με τους στόχους σου και το τι ψάχνεις. Χρησιμοποίησε τους πόρους που παρέχει το πανεπιστήμιο σου για να παρευρεθείς σε διάφορες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις εργασίας και εκδηλώσεις αποφοίτων.

Επιπλέον, μην φοβάσαι να ενημερώνεις τις επαφές σου ότι ψάχνεις για δουλειά, αφού μπορούν μέσω των δικών τους επαφών, να σε βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας!

Πηγή Άρθρου

Δες όλες τις Θέσεις Εργασίας και Πρακτικής Άσκησης στην Κύπρο στο StudentLife Jobs!