5 αποτελεσματικά tips που θα σε προετοιμάσουν για την αξιολόγησή σου στη δουλειά!

pexels.com / Photo Credit: energepic.com

Αν στην εταιρεία που εργάζεσαι υπάρχει αξιολόγηση της απόδοσής σου, είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχεις ενεργά σε όλη τη διαδικασία! Η εξέλιξη σε μια καριέρα έρχεται σε εκείνους που παίρνουν ενεργό ρόλο για το μέλλον τους.

Μια αξιολόγηση απόδοσης δεν είναι απλώς μια συνάντηση με τον προϊστάμενό σου, αλλά η ευκαιρία σου να αποκτήσεις τον έλεγχο του τι θα πρέπει να βελτιώσεις στην εργασία σου τον επόμενο χρόνο. Πρέπει να ακολουθήσεις κάποια βήματα για να προετοιμαστείς κατάλληλα!

Μέσα από αυτό το άρθρο που βρήκαμε, θα σου παρουσιάσουμε 5 tips για να προετοιμαστείς για την επερχόμενη αξιολόγηση σου!

Δες όλες τις Θέσεις Εργασίας και Πρακτικής Άσκησης στην Κύπρο στο StudentLife Jobs!

Δες πιο κάτω τα 5 tips:

1Ανανέωσε το Job Description σου

pexels.com / Photo Credit: rawpixel.com

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ανανεώσεις τη λίστα με τα καθήκοντα σου. Αν είσαι στην εταιρεία για περισσότερο από ένα χρόνο, το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις αναλάβει περισσότερα καθήκοντα και ευθύνες.

2Δες την προηγούμενη αξιολόγηση σου

pexels.com / Photo Credit: pixabay.com

Aν είχες ξανά μια αξιολόγηση στην τρέχουσα εταιρεία, καλό θα ήταν να της ρίξεις μια ματιά. Ο προϊστάμενος σου μπορεί να μην θυμάται τα προηγούμενα σχόλια, έτσι θα είναι προς όφελος σου να τον υπενθυμίσεις.

Επιπλέον, αν κρατάς αρχείο με τις προηγούμενες αξιολογήσεις, θα μπορείς πιο εύκολα να βελτιωθείς στους τομείς που χρειάζονται δουλειά. Αυτό θα δείξει στον προϊστάμενο σου ότι είσαι σε θέση να ακούς και να βελτιώνεσαι μέσα από την κριτική.

3Κάνε πρώτα μια αυτοαξιολόγηση

pexels.com / Photo Credit: bruce mars

Ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις ότι είσαι ενεργός στη διαδικασία αξιολόγησης είναι να κάνεις μια αυτοαξιολόγηση της απόδοσής σου, για τον τελευταίο χρόνο. Η αυτοαξιολόγηση είναι μια αντικειμενική ματιά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σου στην τρέχουσα θέση εργασίας. Χρησιμοποίησε σαφή και άμεση γλώσσα όταν μιλάς για τον εαυτό σου.

Πάρε 20 λεπτά κάθε μέρα και ξεκίνα μια αυτοαξιολόγηση, πριν από την αξιολόγηση σου. Απάντησε στις ερωτήσεις με ειλικρίνεια για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σου κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δημιουργώντας ένα πλάνο για το πώς μπορείς να βελτιωθείς.

Δες όλες τις Θέσεις Εργασίας και Πρακτικής Άσκησης στην Κύπρο στο StudentLife Jobs!

4Κατάγραψε τις επιτυχίες σου

pexels.com / Photo Credit: rawpixel.com

Αφού ολοκληρώσεις την αυτοαξιολόγηση σου, μπορείς να δημιουργήσεις μια λίστα με τις επιτυχίες σου τον τελευταίο χρόνο. Επιτυχίες μπορούν να θεωρηθούν projects που βοήθησες στη δημιουργία ή τη διαχείριση, βελτιώσεις σε metrics για τις οποίες είχες την ευθύνη (εγγραφή στο newsletter, followers των social media, traffic ιστοσελίδας, πωλήσεις κτλ.), εγκεκριμένες πιστοποιήσεις, εκπαιδεύσεις ή νέες δεξιότητες.

Ξεχώρισε τις τρεις επιτυχίες που είσαι πιο περήφανος και σκέψου πώς βοήθησαν την ομάδα και την εταιρεία σου! Η αξιολόγηση απόδοσης είναι τόσο για τις επιτυχίες όσο και για τα πράγματα που χρειάζονται βελτίωση!

5Κάνε μια λίστα με τους επαγγελματικούς σου στόχους

pexels.com / Photo Credit: Fox

Τώρα που έχεις θέσει τα θεμέλια γι’ αυτό που κάνεις, εστίασε σε αυτό που θα ήθελες να κάνεις. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να συζητήσεις με τον προϊστάμενο σου, τους στόχους σου για το επόμενο έτος.  Πιθανοί στόχοι μπορεί να είναι μια αύξηση/προαγωγή, διοίκηση ενός νέου έργου ή ομάδας ή εκμάθηση μιας καινούριας δεξιότητας.

Οι επαγγελματικοί στόχοι μπορεί να πάρουν κάποιο χρόνο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους χωρίσεις σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Δες μαζί με τον προϊστάμενο σου τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να πετύχεις τον κάθε στόχο, έτσι ώστε στην επόμενη αξιολόγηση να είσαι καλύτερος!

Πηγή Άρθρου

Δες όλες τις Θέσεις Εργασίας και Πρακτικής Άσκησης στην Κύπρο στο StudentLife Jobs!