Πας σε Interview για νέα δουλειά; 5 tips για να τους πείσεις να σε εργοδοτήσουν!

pexels.com

Έχεις τελειώσει τις σπουδές σου και πάνε τώρα κάτι μήνες που ψάχνεις απεγνωσμένα μια θέση στην αγορά εργασίας. Μετά από τα δεκάδες βιογραφικά που έχεις στείλει σε διάφορους εργοδότες, σου έρχεται το mail που σε ενημερώνει πως μετά από μελέτη έχουν ξεχωρίσει κάποια βιογραφικά, συμπεριλαμβανομένου και το δικό σου, γι’ αυτό σε καλούν για συνέντευξη.

Κι επειδή γνωρίζουμε τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει στην αγορά και την δυσκολία εξεύρεσης εργασίας σου δίνουμε 5 συμβουλές για περισσότερες πιθανότητες να είσαι εσύ ο τυχερός. Εμείς σου προτείνουμε 5tips, για να τα πετύχεις το καλύτερο στο επερχόμενο σου Interview!

Δες όλες τις Θέσεις Εργασίας και Πρακτικής Άσκησης στην Κύπρο, στο StudentLife Jobs!

Δες τι σου προτείνουμε πιο κάτω:

1Ξεκίνα με σιγουριά

pexels.com

Πολλοί συμφωνούν στο γεγονός πως το αποτέλεσμα τις συνέντευξης καθορίζεται από τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό κοίτα να συστηθείς σωστά. Άρχισε με ένα χαμόγελο, κράτα καλή επαφή με τα μάτια και κάνε μια δυνατή χειραψία, χωρίς να… τραυματιστεί κανείς. Θα έχεις ως αποτέλεσμα την προβολή μιας δυνατής και σταθερής προσωπικότητας, που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη οποιουδήποτε κάθεται απέναντι σου.

2Γλώσσα του σώματος

pexels.com

Σε πρόσφατες μελέτες, αναφερόταν πως το 93% της επικοινωνίας των ανθρώπων είναι εκείνη χωρίς την παρουσία λέξεων. Ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική. Κράτα μια ανοιχτή στάση του σώματος και καθώς μιλάς, προσπάθησε να χρησιμοποιείς τα χέρια σου, δείχνοντας έτσι σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Όταν σε ρωτήσουν αν θες να πιεις κάτι, ζήτα ευγενικά ένα ποτήρι νερό για 3 λόγους: Καταρχάς θα έχεις κάτι να απασχολεί τα χέρια σου, αντί να είναι τοποθετημένα στα γόνατα χωρίς σκοπό και ουσία. Δεύτερον, πίνοντας νερό θα έχεις χρόνο να σκεφτείς μια καλή απάντηση σε περίπτωση που οι ερωτήσεις αρχίσουν να γίνονται ασφυχτικά δύσκολες. Και τρίτον, θα έχεις κάτι να πιεις αν όντως διψάσεις.

3Δεν αφορά εσένα αλλά εκείνους

pexels.com

Να θυμάσαι πως όταν πας για συνέντευξη, θέλουν να ακούσουν από εσένα τι έχεις να προσφέρεις σε αυτούς και όχι τι μπορούν να κάνουν για εσένα. Προσπάθησε να δίνεις απαντήσεις που θα αντανακλούν το μήνυμα πως είναι πολύ καλή ιδέα να σε προσλάβουν.

Να μιλάς πάντα με θετικότητα και να είσαι ανοιχτός να αναλάβεις οποιοδήποτε project μπορεί να σου ανατεθεί, ακόμη κι αν δεν έχεις την κατάλληλη εμπειρία. Μια καλή απάντηση θα ήταν: “Δεν έχω την εμπειρία, αλλά πιστεύω πως με τις δυνατότητες και τις γνώσεις που έχω αποκομίσει, θα καταφέρω να προσφέρω το επιθυμητό αποτέλεσμα“.

4Να χρησιμοποιείς παραδείγματα

pexels.com

Σε όλους αρέσουν οι ιστορίες. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα για να εξηγήσεις κάτι, παρατείνεις το ενδιαφέρον του ακροατή σου, κάνοντας τον λόγο σου πιο ενδιαφέρον, δίνεις χρώμα στην έκφρασή σου και αποφεύγεις κάθε τύπου παρανόηση ή παράληψη.

Με τα παραδείγματα βοηθάς τον ακροατή σου να δημιουργήσει εικόνες και του μεταφέρεις ένα αίσθημα οικειότητας.

5Μάθε φράσεις κλειδιά

pexels.com

Πολύ σημαντικό tip αν φτάσεις στη συνέντευξη και ανακαλύψεις πως θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική διάλεκτο. Δεν βάζεις τα κλάματα, δεν το βάζεις στα πόδια και φυσικά δεν χρησιμοποιείς το “Google Translate“. Έτσι, αν υποψιάζεσαι πως υπάρχει αυτή η πιθανότητα, τότε καλύτερα να μάθεις κάποιες αγγλικές φράσεις-κλειδιά, που θα κάνουν τον λόγο σου πιο αξιόλογο.

Για παράδειγμα, μπορείς να αντικαταστήσεις τις εκφράσεις “a lot”, “very” ή “much” με τη φράση “Significant Amount”: “I did a significant amount of work in my previous internship, while I was studying“. Καθώς επίσης αντί “a little”, “a bit” ή “quite” μπορεί να χρησιμοποιηθεί το “Rather”: “Although it was rather difficult, I managed to do that internship while I was studying“.  Συμβουλή: μη μάθεις τίποτα απ’ έξω και τυποποιημένο. Είναι σημαντικό να μιλάς φυσικά και καθαρά.

Bonus Tip: Να πιστεύεις στον εαυτό σου σε οτιδήποτε αποφασίσεις να κάνεις και να γίνεις ο πιο αυστηρός κριτής. Να θυμάσαι πως οτιδήποτε σκεφτείς, μπορείς να το πετύχεις, ή τουλάχιστον να το προσπαθήσεις.

Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

Δες όλες τις Θέσεις Εργασίας και Πρακτικής Άσκησης στην Κύπρο, στο StudentLife Jobs!